ciasto:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
dwie garście ugotowanego obranego bobu
jedna duża lub dwie mniejsze czerwone papryki
200ml śmietanki kremówki
3 jaja
garść startego parmezanu
1/2 filiżanki posiekanego tymianku
sól i pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło. Zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy piekarniku do 200 stopni z opcją grilla.
(Paprykę można też zgrillować na patelni lub użyć gotowej pieczonej lub grillowanej papryki ze słoika).
Paprykę przekrawamy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy oliwą z oliwek, układamy na folii aluminiowej i grillujemy około 15 minut, aż skórka zacznie czarnieć.
Papryki owijamy w folię, czekamy kilka minut i usuwamy skórkę.
Gotujemy bób, obieramy i odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Wykładamy forme usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem by nie powstawały bąble i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy przez kolejne 5 minut na złoty kolor.
W misce miksujemy jajka ze śmietaną i parmezanem. Dodajemy tymianek, bób i paprykę. Doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu.
Nadzienie wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
Pysznie wygląda..
OdpowiedzUsuń