sobota, 12 marca 2011

Penne w sosie śmietanowo-grzybowym

Składniki:
makaron Penne
spora garść suszonych lub świeżych grzybów (mogą być też mrożone)
1 duża, drobno posiekana cebula
2-3 duże, rozgniecione ząbki czosnku
200 g gęstej śmietany - 18% sos bardziej kwaśny, 30% sos bardziej słodki, optymalna jest 22%
1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii (może być suszona)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
sól, pieprz
oliwa, masło
Jeśli mamy grzyby suszone zalewamy je ciepłą wodą na jakieś 40-50 min aby zmiękły. Jeśli mamy grzyby świeże pomijamy tą część J.
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, chwilę smażymy, dodajemy cebulę, podsypujemy ja szczyptą soli i cukru aby puściła sok i mieszając smażymy aż się zeszkli (ok. 3-4 min). Dorzucamy pokrojone grzyby i podlewamy całość szklanka wody (w przypadku suszonych grzybków wlewamy wodę w której się moczyły). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości grzybów. Od czasu do czasu mieszamy i dodajemy wodę jeśli jest taka potrzeba.
Kiedy grzyby już są miękkie odlewamy trochę grzybowo-cebulowego wywaru i mieszamy ze śmietaną (hartujemy ją aby nie zsiadła nam się na patelni), dodajemy też bazylię, pietruszkę, pieprz i sól. Gdy mamy już jednolitą konsystencję wlewamy ją do grzybów i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli sos jest zbyt rzadki - nie przejmujemy się, tylko gotujemy na małym ogniu, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Sos możemy podać także z kopytkami, kluskami śląskimi czy ryżem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz