sobota, 19 marca 2011
Pieczeń z jajkiem
Składniki:
800 g mielonego mięsa
3 jajka
1 łyżka musztardy ostrej
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 plastry szynki konserwowej
sol, pieprz
Mięso mielone wygniatamy tak jak na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Szynkę kroimy w paski.
Każdą ćwiartkę jajka owijamy plastrem szynki.
Masę mięsną formujemy w prostokąt, rozkładamy równomiernie jajka i zwijamy.
Można też wsadzić jajka w calości i nie owijać ich szynką. Efekt będzie podobny :)
Przekładamy do wysmarowanego naczynia do zapiekania.
Wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika i pieczemy 60 minut.
CIEKAWOSTKA: pod koniec pieczenia kostkę rosołową można rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody i polać pieczeń. Wstawiamy jeszcze na 5-10 minut do piekarnika.
Do mięsa możemy dodać bardzo drobno poszadkowana cebule czy czosnek lub jedno i drugie. Ta pieczeń zniesie wszelkie wasze wariacje :)
Zamiast ćwiartek jajek w szynce można wsadzić całe jajka bez owijania w wędlinę. Jak kto woli. Ja robię raz tak raz tak :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz