... kolejna niedziela - kolejne
słodkości :) ...
Składniki:
30g drożdży świeżych lub 14g drożdży suszonych
4 szklanki mąki
2 żółtka
1 śmietana 18%
masło roślinne (może być też zwykłe)
2 jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na 8 części, usuwamy gniazda nasienne.
Mąkę, drożdże, żółtka, śmietanę i masło ugniatamy na jednolitą masę.
Rozwałkowujemy cieniutko (na grubość około 3 mm) podsypując mąką by ciasto nie przykleiło nam się do blatu/stolnicy.
Dzielimy ciasto na kwadraty wielkości około 10X10 cm. Każdy kwadracik posypujemy cukrem pudrem, na środek wsypujemy pół łyżeczki cukru kryształu i kładziemy kawałek jabłka.
Zwijamy ciasteczka zawijając każdy koniuszek do środka (powstanie coś podobnego do koperty).
Układamy ciasteczka na blasze na papierze do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy pozostałym białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 30 minut.
CIEKAWOSTKA: Jeśli wolimy ciastka bardziej słodkie wsypujemy do ciasta dodatkowo pół szklanki cukru pudru.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz