piątek, 4 marca 2011

Karkówka z cebulą w sosie własnym

Dla tych którzy lubią smak karkówki ale niezbyt bardzo przepadają za jej tłuszczykiem :)




Składniki:

0,5 kg karczku
2 średnie cebule
oliwa
olej
papryka ostra, chili, majeranek, tymianek bazylia, czosnek granulowany, pieprz i sól


Mięso kroimy na plastry grubości około 1cm.
Cebulę na pół-piórka.
6 łyżek oliwy mieszamy z przyprawami.
1 łyżke oleju rozgrzewamy na głębokiej patelni. Każdy plaster mięsa moczymy dokładnie w oliwie z przyprawami i kładziemy na patelnię.
Obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony na lekko brązowy kolor.
Dorzucamy do mięsa cebulę, dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i podlewamy niecałą szklanką wody.
Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu dwie godziny.


U nas dziś karkówka gościła na talerzu z pieczonymi ziemniaczkami ale świetnie komponuje się również z ugotowanymi ziemniakami czy też frytkami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz