sobota, 26 marca 2011

Ryba w sosie czosnkowym

Składniki:

0,5kg filetów rybnych
3-4 ząbki czosnku
1 duża śmietana 18% lub 22%
1 łyżka musztardy
200g starego żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, koperek (suszony bądź świeży)
olej


Najlepiej aby ryba rozmrażała się długo i pozbyła się wody. Rozmrożoną rybę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Jeśli możemy zostawmy ją na noc tak przyprawioną.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Filety posypujemy koperkiem.


Śmietanę mieszamy z musztardą, dodajemy przeciśnięty lub poszadkowany czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Uzyskany sos wylewamy na usmażoną rybę, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut w rozgrzanym do 200st piekarniku.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz