sobota, 19 marca 2011
Szynka w sosie paprykowym
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
papryka czerwona
cebula
ziola prowansalskie
papryka ostra, chili
sól, pieprz
Szynkę kroimy w dość duże kawałki i w misce mieszamy dokładnie z przyprawami.
Wrzucamy na gorący olej i podsmażamy około 10 min co chwile mieszając.
Na osobnej patelni podsmażamy cebulę i paprykę pokrojone w cienkie paski.
Mięso zalewamy wodą (wlewamy tyle wody by zakryć mięso), wrzucamy podsmażoną paprykę i cebulę, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 2-2,5 godziny (do pełnej miękkościi mięsa).
Gdy mięso jest już miękkie odlewamy do miseczki troche sosu i mieszamy go z dwoma łyżkami mąki. Wlewamy do mięsa i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
No i mamy gotowe mięsko i pyszny sosik, który świetnie sie komponuje np. z pampuchami :)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz