sobota, 19 marca 2011

Rogaliki z jabłkiem


...pora picia kawy w weekend (bo tylko wtedy pijemy ją w spokoju) to u nas chwila kiedy sie zatrzymujemy i wyciszamy, lubimy wtedy mieć pod ręka coś słodkiego i świeżutkiego... jeśli też tak macie propozycja poniżej z pewnościa się Wam spodoba...


Składniki:

1,5 szklanki maki
1 kostka margaryny
3 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
30 g drożdży świeżych lub 14g drożdży suchych
cynamon
cukier
2 jabłka


Mąkę przesiewamy przez sito.
Drożdże kruszymy lub ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Do tego dodajemy całe jajko i 2 żółtka, miękką margarynę, szczyptę soli oraz śmietanę.
Ciasto zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto może w niej leżeć całą noc.


Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na osiem części i wykrawamy gniazda nasienne.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wygniatamy raz jeszcze i cienko rozwałkowujemy (na grubość około 3mm) podsypując maką.
Miseczką bądź innym naczyniem znacznie większym od szklanki wycinamy kólka lub nożem kwadraty. Na środek każdego z nich kładziemy kawałek jabłka, posypujemy go cynamonem i cukrem (lub tylko cukrem jeśli ktoś nie lubi cynamonu - może być cukier puder), zawijając ciasto dokładnie zaklejamy brzegi formując zgrabne rogaliki.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki. Wierzch każdego z nich posmarować białkiem i posypać cukrem (kryształem nie pudrem).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st około 20-25 minut (aż się lekko zarumienią)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz