niedziela, 20 marca 2011
Schab w sosie z cebulką
Składniki:
0,5 kg schabu
spora cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
majeranek, tymianek, czosnek granulowany, sól, pieprz
Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm. Rozbijamy je lekko i przyprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Podsmażamy na oleju około 4-5 min z każdej strony.
Cebulę kroimy w pół talarki i podsmażamy na rumiano na osobnej patelni podsypując cukrem.
Gdy mięso mamy już obsmażone cebulkę wraz z sosem jaki pusciła wsypujemy do patelni z mięsem, zalewamy około 300 ml wody (tak by mięsko się zakryło wodą).
Całość posypujemy tymiankiem, wkładamy dwa liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu.
Dusimy pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Gdy cebulka i mięsko są już miękkie odlewamy trochę powstałego sosu do miseczki i mieszamy go dokładnie z dwoma łyżkami mąki i łyżką koncentratu pomidorowego. Jak osiągniemy jednolitą konsystencję wlewamy do mięska i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz