piątek, 14 stycznia 2011

Pieczone ziemniaki


... doskonały dodatek do pieczonych mięs, ryb i innych dań ...



Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość
przyprawa do ziemniaków (lub mieszanka majeranku, bazylii, tymianku)
sól
pieprz
olej lub oliwa z oliwek


Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małe kawałki (trochę większe niż do zupy i żeby wszystkie byly w zbliżonej wielkości). Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się.
Wylewamy wodę z garnka, a następnie ziemniaki wyrzucamy na blachę do pieczenia wusmarowaną olejem/oliwą i posypujemy ziołami.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 st (180 st z termoobiegiem) piekarnika na około pół godziny, co jakiś czas sprawdzając czy ziemniaki już są całkiem miękkie. Na ich powierzchni powinna utworzyć się smakowita skorupka.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz