piątek, 17 lutego 2012

Schab w sosie pomidorowym


Składniki:
0,5kg schabu b/k
duża cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
mąka pszenna
0,5 litra bulionu warzywnego (jeśli robicie bulion z kostki wrzućcie kostkę warzywną i mięsną)
liść laurowy
pieprz w ziarnach
papryka ostra
sól, pieprz
2 ząbki czosnku


Schab myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry. Każdy z nich jeśli są spore przekrawamy na pół. Posypujemy papryką, solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Mięso przekładamy do rondelka bądź innego naczynia, w którym później będziemy dusić mięsko.
W międzyczasie siekamy cebulę w kosteczkę. Musimy ją zeszklić (najlepiej na tłuszczu, na którym smażyliśmy schab). Do cebuli dodajemy mąkę i smażymy często mieszając. Gdy mąka zżółknie, przekładamy wszystko do rondla z mięsem.
Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w bulionie i zalewamy nim mięso i cebulę. Dodajemy liście laurowe i pieprz w ziarnach.
Dusimy na małym ogniu około 40 minut (do miękkości) co jakiś czas mieszając, by cebula i mięso nie przywierały do dna.
Tuż przed zakończeniem duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
U nas podane z ziemniakami.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz