niedziela, 5 lutego 2012

Zupa pomidorowa z fetą


... jeśli znudziła Wam się zwykła pomidorówka polecam poniższy przepis, odkryjecie tę zupę na nowo hahaha ...


Składniki:

1 porcja włoszczyzny
1 cebula
ćwiartka kurczaka
2 listki laurowe
tymianek
rozmaryn
ziele angielskie

puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 - 3 ząbki czosnku
bazylia
1 opakowanie sera feta
1 szklanka pełnego mleka
1 łyżka mąki
10 dag drobnego makaronu
pieprz, sól
oczywiście jeśli zioła (tymianek, rozmaryn i bazylia) mamy świeże tym lepiej

Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Mniej wymagający degustatorzy mogą zrobić rosół z kostki.
Gdy rosół jest gotowy musimy go przecedzić.
Pomidory wraz z obranymi ząbkami czosnku, łyżeczką bazylii i koncentratem miksujemy na puree. Dodajemy do gotującego się bulionu i zagotowujemy.
Jednocześnie gotujemy makaron.


Połowę fety wkładamy do miseczki i miksujemy/blendujemy z mlekiem tak, aby nie było grudek. Następnie dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Do masy serowej dolewamy kilka łyżek gorącej zupy pomidorowej, mieszamy, po czym wlewamy stopniowo do garnka z zupą.
Zupę zagotowujemy cały czas mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą fetę kroimy w kostkę. Makaron nakładamy do miseczek, zalewamy zupą a do każdej porcji wkładamy kilka kostek fety.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz