sobota, 4 lutego 2012

Gołąbki bez zawijania

Składniki:
pół główki kapusty (białej lub rzymskiej)
1 spora cebula
¾ szklanki ryżu
½ kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
2 jajka
bułka tarta
papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, chili, czosnek granulowany
sól, pieprz
sos:
1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
lub
½ litra bulionu drobiowo-warzywnego
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku


Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i wrzucamy ryż. Podsmażamy do momentu aż stanie się matowy. Wówczas podlewamy ryż szklanką wody i solimy. Gdy ziarenka „wypiją” całą wodę podlewamy kolejną szklanką i tak do skutku, aż ryż zmięknie. Wlewajmy jednak wodę rozsądnie by na koniec ryż w niej nie pływał a był wręcz suchy.
Cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę szklimy na maśle wraz z posiekanym czosnkiem.
Przekładamy do ugotowanego ryżu.
Dodajemy mięso oraz drobno posiekaną kapustę i mieszamy ze sobą dokładnie, dodając przyprawy.
Do masy wbijamy jajka i zagęszczamy bułką tartą.
Formujemy kotleciki, obsmażamy z obu stron na oleju. Później przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Do bulionu dodajemy koncentrat lub pomidory oraz przeciśnięty czosnek i tak powstałym sosem zalewamy gołąbki. Posypujemy chili.
Zapiekamy w nagrzanym do 180o piekarniku przez około godzinę.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz