4
bardzo duże ziemniaki
4 jajka
4 plastrów sera żółtego
pół paczki sera feta
kilka plastrów gotowanej szynki
papryka (czerwona lub żółta)
cebula
2 ząbki czosnku
chili w proszku
oliwa
sól
pieprz
szczypiorek
Ziemniaki myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy
oliwą, obsypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika.
Pieczemy około godziny.4 jajka
4 plastrów sera żółtego
pół paczki sera feta
kilka plastrów gotowanej szynki
papryka (czerwona lub żółta)
cebula
2 ząbki czosnku
chili w proszku
oliwa
sól
pieprz
szczypiorek
W tym
czasie posiekaną drobno cebulę i paprykę podsmażamy około 15-20 minut wraz z
posiekanym czosnkiem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Przekładamy
farsz do miseczki i mieszamy z pokrojona w kosteczkę fetą.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Obcinamy wierzch i
łyżką wyjmujemy miąższ.
Najlepiej to robić gdy ziemniaki są gorące. Dziś zaszczytu poparzenia sobie paluszków dostąpił mąż.Ziemniaczane miseczki wykładamy plastrami żółtego sera. Na ser układamy farsz i dociskamy by dokładnie przywarł do brzegów ziemniaka. Na wierzch każdego ziemniaka wbijamy jajko.
Najlepiej to robić gdy ziemniaki są gorące. Dziś zaszczytu poparzenia sobie paluszków dostąpił mąż.Ziemniaczane miseczki wykładamy plastrami żółtego sera. Na ser układamy farsz i dociskamy by dokładnie przywarł do brzegów ziemniaka. Na wierzch każdego ziemniaka wbijamy jajko.
Pieczemy około 20 minut bądź do momentu ścięcia się białka w
nagrzanym do 180o piekarniku.Upieczone ziemniaki podajemy gorące i posypane
szczypiorkiem.
Możecie do farszu dodać to co sobie życzycie, np.
pieczarki…
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz