piątek, 17 lutego 2012

Ziemniaki nadziewane z jajkiem

Składniki:

4 bardzo duże ziemniaki
4 jajka
4 plastrów sera żółtego
pół paczki sera feta
kilka plastrów gotowanej szynki
papryka (czerwona lub żółta)
cebula
2 ząbki czosnku
chili w proszku
oliwa
sól
pieprz
szczypiorek
Ziemniaki myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy oliwą, obsypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika. Pieczemy około godziny.
W tym czasie posiekaną drobno cebulę i paprykę podsmażamy około 15-20 minut wraz z posiekanym czosnkiem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Przekładamy farsz do miseczki i mieszamy z pokrojona w kosteczkę fetą.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Obcinamy wierzch i łyżką wyjmujemy miąższ.
Najlepiej to robić gdy ziemniaki są gorące. Dziś zaszczytu poparzenia sobie paluszków dostąpił mąż.
Ziemniaczane miseczki wykładamy plastrami żółtego sera. Na ser układamy farsz i dociskamy by dokładnie przywarł do brzegów ziemniaka. Na wierzch każdego ziemniaka wbijamy jajko.






Pieczemy około 20 minut bądź do momentu ścięcia się białka w nagrzanym do 180o piekarniku.Upieczone ziemniaki podajemy gorące i posypane szczypiorkiem.
Możecie do farszu dodać to co sobie życzycie, np. pieczarki…

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz