środa, 28 listopada 2012

Schab w sosie śliwkowym


Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
6-8 suszonych śliwek kalifornijskich
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
400 ml bulionu
sól, pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka
 
Mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy na nim schab z każdej strony tak, aby był rumiany.
Na drugiej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulkę aby też się zrumieniła.
Mięso przekładamy do rondla, dodajemy cebulę, pokrojony czosnek, śliwki a wszystko podlewamy  gorącym bulionem.
Przykrywamy i dusimy ok 1,5 godziny na małym ogniu co jakiś czas obracając mięso.
Gorący schab wyjmujemy z rondla i odstawiamy, później kroimy na plastry.
Powstały sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko. Stawiamy na małym ogniu i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną ciepłej wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz