3 jajka
30 g cukru pudru
30 g drobnego cukru kryształu
30 g mąki (najlepiej tortowej)
2 łyżki kakao
200-250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania
kubek sezonowych owoców (malin, jagód, jeżyn)
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem .
Kakao mieszamy z mąką i delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Wylewamy do formy i lekko wyrównujemy łopatką.
Pieczemy 12 minut w nagrzanym do 200 ° C piekarniku.
W tym czasie na stolnicy rozkładamy czystą ściereczkę, na niej kładziemy arkusz świeżego papieru do pieczenia i posypujemy go drobnym cukrem. Następnie układamy na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, odrywamy delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwijamy ciasto razem z arkuszem prostopadle do krótszego boku.
Odstawiamy na 5 minut, by ostygło.
W tym czasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.
Rozwijamy ciasto, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy owocami (u mnie tym razem bez owoców) i ponownie zwijamy, tym razem bez papieru.
Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz