Składniki:
500 g mąki
25 g suchych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta cukru
2 jajka
pół łyżeczki soli
Sos:
1 puszka krojonych
pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka oliwy z
oliwek
suszone oregano
lub ketchup (by było szybciej)
Sos:Pomidory
gotujemy wraz z oliwą. Doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i
pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos musi
zgęstnieć.
Mąkę mieszamy wraz z drożdżami, wodą, cukrem i solą. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto.
Nakrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm.
Wykrawamy z ciasta kółka (dla każdego jedna pizza), smarujemy
sosem pomidorowym (możemy posmarować po prostu ketchupem) i dodajemy ulubione dodatki.
Pizze układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika i pieczemy około 15 minut.
SMACZNEGO!
Bardzo fajnie wyglądająca pizza. Świetny pomysł na piątkowy obiad - na pewno go wykorzystam. A zrobiony w domu sos na pewno smakuje lepiej niż ten kupnym. Już się nie mogę doczekać. :D
OdpowiedzUsuń