Składniki:
80g masła
180ml mleka
500g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
50g cukru
łyżeczka soli
2 jajka
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.
Odstawiamy.
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.
Dodajemy lekko przestudzone mleko z masłem, później jajka (zostawcie troszkę jajka do posmarowania bułeczek).
Wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto.
Formujemy z niego osiem (będą spore) lub dziesięć (będą średniej wielkości) bułeczek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Znów odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
Ja swoje bułeczki włożyłam na 50 minut do nagrzanego do 30 st piekarnika.
Gdy wyrosną, smarujemy je jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku 15-20 minut aż się zarumienią.
SMACZNEGO!
Zrobiłem. Są pyszne
OdpowiedzUsuńPrawda :) Tylko ja dodałem jeszcze troszkę miodu do smaku
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
Usuń