wtorek, 13 listopada 2012

Kieszonki schabowe ze szpinakiem

Składniki:
kilka kotletów schabowych (plastry powinny miec około 1,5 cm)
Vegeta/warzywko
masło
szpinak (jeśli mrożony w brykietach - 10 szt brykietów)
4 ząbki czosnku

czosnek granulowany
sól, pieprz

bułka tarta
jajko

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego rozmrożenia.

Jeśli jest świeży wrzucamy na masło i podsmażamy.
Gdy już jest mięciutki a woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.

Do farszu można dodać jeszcze np. ser typu Feta, mozzarella lub suszone pomidory

Kotlety nacinamy tak by powstały w nich kieszonki (NIE NA WYLOT).
Delikatnie rozbijamy.
Nacieramy przyprawami.
Do każdej kieszonki nakładamy farsz i zamykamy przy pomocy wykałaczki.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej (trochę więcej niż zwykle, bo mięska są dość grube).
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Panierkę możemy pominąć i obsmażyć mięsko bez niej.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Robię takie same, jednak w nadzienie wkładam jeszcze ser feta:) Pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. feta to super pomysł
      tym bardziej, że ze szpinakiem bardzo się lubi :)

      Usuń