Składniki:
kilka kotletów schabowych (plastry powinny miec około 1,5 cm)
Vegeta/warzywko
masło
szpinak (jeśli mrożony w
brykietach - 10 szt brykietów)
4 ząbki czosnku
czosnek granulowany
sól,
pieprz
bułka tarta
jajko
Na patelni rozgrzewamy
łyżkę masła.
Wrzucamy zamrożony
szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego
rozmrożenia.
Jeśli jest świeży
wrzucamy na masło i podsmażamy.
Gdy już jest mięciutki a
woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek.
Doprawiamy do smaku i
odstawiamy do wystygnięcia.
Do farszu można dodać jeszcze np. ser typu Feta, mozzarella lub suszone pomidory
Kotlety nacinamy tak by powstały w nich kieszonki (NIE NA WYLOT).
Delikatnie rozbijamy.
Nacieramy przyprawami.
Do każdej kieszonki nakładamy farsz i zamykamy przy pomocy wykałaczki.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej (trochę więcej niż zwykle, bo mięska są dość grube).
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Panierkę możemy pominąć i obsmażyć mięsko bez niej.
SMACZNEGO!
Robię takie same, jednak w nadzienie wkładam jeszcze ser feta:) Pyszne
OdpowiedzUsuńfeta to super pomysł
Usuńtym bardziej, że ze szpinakiem bardzo się lubi :)