Składniki:
pierś z kurczaka
chili, papryka ostra, pieprz, curry,
imbir
mieszanka warzyw chińskich
jeśli w mieszance nie ma bambusa i grzybków
mun:
dodatkowo dodajemy bambus - 1/2 słoiczka oraz 1/2 słoiczka grzybków
mun
sos słodko-kwaśny
Łyżeczkę ostrej papryki, pieprzu, curry i imbiru
(łącznie 4 łyżeczki) mieszamy z dwoma łyżkami sosu
sojowego.
Kurczaka tniemy w niezbyt długie paski. Zalewamy sosem z przyprawami i
dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą
noc).
Kurczaka podsmażamy uzyskując złoty kolor. Najlepiej
gdybyście mieli olej sojowy, ale niekoniecznie.
Wrzucamy warzywa, chwilkę razem podsmażamy i podlewamy 0,5 szkalnki gorącej wody.
Dusimy ok. 20-25 minut.
Dodajemy sos (ilość wedle uznania, ale sądzę, że zdecydowane minimum to około 400ml).
Jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by wszystko ładnie się ze sobą wymieszało. Jeśli będzie mało aromatyczne lub słone, dodajemy soli i curry.
U mnie podane z ryżem wymieszanym z masłem i ulubionymi ziołami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz