czwartek, 28 czerwca 2012

Murzynek


Składniki:
margaryna lub 3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki kakao
100ml wody
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Margarynę, kakao, wodę i cukier rozpuszczamy na ogniu (nie gotujemy).
Gdy masa stała się jedolita odlewamy0,5 szklanki na polewę a do reszty dodajemy makę, proszek do pieczenia i jajka.
Całość dokładnie mieszamy - ja robię to zawsze miserem.

Przelewamy do foremki i pieczemy około 60 minut w nagrzanym do 160st piekarniku.

Po ostudzeniu polewamy polewą.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. potwierdzam :) prosty, szybki i mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie że trafiłam na ten przepis, tak dawno nie robiłam już murzynka, ja dodaję jeszcze do ciasta dżemu porzeczkowego lub innej konfitury(w Lidlu mają pyszne), ciasto jest wtedy jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń