niedziela, 8 kwietnia 2012

Sypana szarlotka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
2 szklanki błyskawicznej kaszy manny
2,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 sztuk kwaśnych jabłek
cynamon
kostka masła


Wszystkie suche składniki prócz cynamonu wymieszałam ze sobą.
Podzieliłam na 3 części.
Obrane jabłka starłam na tarce na dużych oczkach.


Blachę o wymiarach 32x21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Na dno blachy wysypałam jedną część suchych składników, na nie rozłożyłam połowę jabłek. Następnie wysypałam drugą część suchych składników, rozłożyłam resztę jabłek.
Na wierzch wysypałam ostatnią porcję suchych składników.
Zmrożone masło starłam na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach.


Piekłam w nagrzanym do 180 st piekarniku przez około godzinę.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Też ostatnio robiłam to ciasto i twoje mi się dużo bardziej podoba!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Martuś, ciasto wyszło rewelacyjne, zdziwiłam się tylko, że nie ma w nim żadnego jajka :) Zrobiłam zgodnie z przepisem i jest boskie, mojej mamie bardzo smakowało!!!!! Ewcia

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z cynamonem? Nie wiem w którym momencie go dodać...
    Pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamonem posypujemy jabłka, u mnie w przepisie pominęłam ten krok, ponieważ go nie dodaję :)

      Usuń