środa, 11 kwietnia 2012

Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki:
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
200 ml gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru

płaska łyżeczka cukru wanilinowego


Oczywiście gdy robię naleśniki do jakiegoś mięsnego bądź szpinakowego nadzienia nie dodaję cukrów.
Ale często do mięsnych dodaję ostrą paprykę i zioła - ślicznie się wówczas prezentują.

Okazuje się, ze każdy z nas robi naleśniki inaczej. Ja Wam podam przepis idealny, który u mnie sprawdza się za każdym razem i do wszystkiego.

Wszystkie składniki dodaję do miski i mieszam mikserem.
Lubię gdy ciasto jest rzadkie, bo wówczas naleśniki wychodzą cieniutkie.
Jeśli jednak lubicie bardziej gęste ciasto dodajcie po prostu więcej mąki.
Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie kapkę oleju i robię to jedynie przed usmażeniem pierwszego naleśnika, kolejne smażę na suchej patelni od czasu do czasu smarując ją nasączonym w oleju ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz