niedziela, 20 maja 2012

Drobiowe gołąbki

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
duże liście z kapusty włoskiej
1,5 czerwonej papryki (u mnie cała ostra i pół zwykłej)
1 cebula
1/2 litra bulionu
Vegeta,

papryki (ostra i słodka), czosnek granulowany
sól, pieprz
olej


Zaczynamy od nadzienia.
Paprykę i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Na koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy (papryki, czosnek, pieprz i sól).
Odstawiamy.
Pamiętajcie, że nadzienie możecie zrobić inne. Wedle własnego uznania.

Filety z kurczaka myjemy i każdy z nich przecinamy na pół - dokładnie tak jak na kotlety, a następnie lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy Vegetą i odstawiamy na trochę.
Liście kapusty wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Następnie wyjmujemy i po ostygnięciu usuwamy twarde łodygi. 

Przygotowany wcześniej farsz kładziemy na każdy kotlet i zwijamy w rulon, a następnie tak przygotowane filety zawijamy jak gołąbki w kapustę.
Układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy bulionem (ja dałam bulion do mięs ze słodką papryką, ale jeśli w Waszym nadzieniu pojawią się np. pieczarki warto wziąć bulion grzybowy).
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Przed wyjęciem gołąbków sprawdźcie czy kapusta jest miękka.

U nas podane z frytkami z piekarnika.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz