środa, 16 maja 2012

Śmietankowiec

Składniki:
minimum 4 galaretki (różne kolory)
500 ml śmietanki kremówki 36%
3/4 szklanki gorącej wody


Dwie galaretki (różne kolory) przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę za pomocą miksera tak by zgęstniała, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i nadal ubijamy aby się wszystko wymieszało.
Stężałe, wcześniej przygotowane galaretki kroimy na małe kostki i dodajemy do ubitej śmietany.
Delikatnie mieszamy i wylewamy do fromy. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa już całkowicie zastygnie zalewamy ją glaretką i znów do lodówki.
Gdy wszystko stężeje jest gotowe.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pyszny przepis! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajecznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!
    Na spód dodalam biszkopciki lekko namoczone w galaretce.
    Mmm...
    Miodzio

    OdpowiedzUsuń