czwartek, 24 maja 2012

Spaghetti carbonara

Składniki:
400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g płynnej śmietany 30%
200g boczku wędzonego
60g startego parmezanu (ewntualnie zwykłego sera żółtego)
sól, pieprz


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Nie przelewamy wodą.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu  mieszamy ze sobą dokładnie mikserem.
Ugotowany makaron dodajemy do gorącego boczku, mieszamy i przysmażamy przez około 1 minutę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Nie mieszamy za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz