Składniki:
500g mięsa mielonego
250g pieczarek
ser mozzarella
1 cebula
3 ząbki czosnku
bułka tarta
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
papryka ostra
majeranek
Vegeta
Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce i przesmażamy z odrobiną Vegety.
Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, musztardą i przyprawami. Musi mieć konsystencję taką jak na kotlety mielone.
Folię aluminiową rozkładamy na blacie i polewamy lekko oliwą z oliwek.
Układamy na niej mięso i rozprowadzamy za pomocą rąk. Musi nam utworzyć piękny prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Na mięso wykładamy farsz z pieczarek, a na niego ścieramy mozzarellę pozostawiając odstęp od brzegów.
W zasadzie do środka takiej rolady możecie włożyć co tylko chcecie i macie obecnie w lodówce - ser żółty, ogórki kiszone, boczek itp itd...
Mięso zwijamy w roladę - zwijamy od dłuższego boku za pomocą folii. Boki rolady zaciskamy. Gotową roladę zawiniętą w folię przekładamy do formy lub na blachę i pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku około 60 minut.
Pyszna zarówno na ciepło z sosem pieczarkowym jak i na zimno do kanapki.
SMACZNEGO!
Wysmienita rolada. Wyszla za pierwszym razem:)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim smakoszom miesa mielonego