makaron cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 kostka bulionu drobiowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryki - ostra i słodka
czosnek granulowany
starty parmezan (lub zwykły ser żółty)
Sos beszamel:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól
do tego składniki na sos pomidorowy, przepis znajdziecie TUTAJ
Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody wraz z koncentratem i dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy.
Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Ja zrobiłam mięsko dzień wcześniej, by się przegryzło, ale możecie wszystko robić na bieżąco.
Beszamel:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Po chwili wlewamy szklankę mleka, dodajemy sól oraz gałkę muszkatołową. Trzymamy na ogniu mieszając do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
Beszamel wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Surowy makaron cannelloni faszerujemy mięsem. Napełnione rurki układamy na wcześniej wlanym do naczynia sosie beszamelowym.
Całość zalewamy sosem pomidorowym tak aby makaron był całkowicie przykryty.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po tym czasie wierzch posypujemy obficie starym parmezanem i wkładamy na około 10 minut do piekarnika, aż wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!
Witam :-) Robię to pyszne danie z Twojego przepisu. Pozdrawiam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń