Ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
0,5 szkl wody
50 g drożdży
1 łyżka oleju
sól
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
Sos:Pomidory gotujemy wraz z oliwą. Doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos musi zgęstnieć.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę łączymy z jajkiem. Dodajemy drożdżowy rozczyn, olej i sól.
Formujemy placek nie szczędząc mąki (inaczej ciasto będzie się przyklejało do rąk jak i do blatu/stolnicy).
Rozkładamy na wysmarowanej oliwą/olejem blasze i odstawiamy.
Włączamy piekarnik nastawiając go na 220st. Gdy już się nagrzeje ciasto smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy farsz (wszystko co lubimy:szynka, salami, boczek, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory), na koniec zasypujemy startym serem - i tu ważne, jeśli macie zwykły ser żółty możecie posypać pizzę przed pieczeniem, jeśli używacie parmezanu posypcie ją po wyciągnięciu lub 5 minut przed zakończeniem pieczenia.
Pieczemy 25 minut.
SMACZNEGO!
Pierwszy raz widzę ciasto na pizzę z jajkiem. Jaką ma konsystencję po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do zabawy w "11 pytań" :) Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2012/05/otagowana.html
OdpowiedzUsuńkonsystencja... hmmm... pizza jest sztywna ale nie sucha
OdpowiedzUsuńTaka właśnie powinna być - zbyt miękką pizzę je się bardzo nieprzyjemnie, dlatego warto zadbać o wyważenie wszystkich składników.
OdpowiedzUsuń