niedziela, 13 maja 2012

Pizza (przepis II)


Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
0,5 szkl wody
50 g drożdży
1 łyżka oleju

sól
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano


Sos:Pomidory gotujemy wraz z oliwą. Doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos musi zgęstnieć.

Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę łączymy z jajkiem. Dodajemy drożdżowy rozczyn, olej i sól.
Formujemy placek nie szczędząc mąki (inaczej ciasto będzie się przyklejało do rąk jak i do blatu/stolnicy).
Rozkładamy na wysmarowanej oliwą/olejem blasze i odstawiamy.

Włączamy piekarnik nastawiając go na 220st. Gdy już się nagrzeje ciasto smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy farsz (wszystko co lubimy:szynka, salami, boczek, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory), na koniec zasypujemy startym serem - i tu ważne, jeśli macie zwykły ser żółty możecie posypać pizzę przed pieczeniem, jeśli używacie parmezanu posypcie ją po wyciągnięciu lub 5 minut przed zakończeniem pieczenia.

Pieczemy 25 minut.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę ciasto na pizzę z jajkiem. Jaką ma konsystencję po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam Cię do zabawy w "11 pytań" :) Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2012/05/otagowana.html

    OdpowiedzUsuń
  3. konsystencja... hmmm... pizza jest sztywna ale nie sucha

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka właśnie powinna być - zbyt miękką pizzę je się bardzo nieprzyjemnie, dlatego warto zadbać o wyważenie wszystkich składników.

    OdpowiedzUsuń