niedziela, 27 lutego 2011

Spaghetti bolognese

Składniki:
makaron spaghetti
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 średnia cebula,
3 duże ząbki czosnku,
oregano, bazylia, rozmaryn - najlepsze oczywiście świeże ale mogą być też suszone - byle było ich dużo :)
oliwa/olej
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ser żółty do posypania wierzchu (oczywiście najlepszy jest parmezan, ale można użyć takiego, którego lubimy najbardziej)
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chili


Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i chili.
Na dużej patelni smażymy mięso i pokrojoną drobno cebulkę często mieszając. Ważne by z mięsa nie tworzyły nam się grudki. Gdy mięsko już jest dobre dorzucamy odsączone z soku pomidory z puszki (sok zostawmy w razie gdyby sos wyszedł nam za suchy zawsze możemy później go użyć) i koncentrat pomidorowy.
W tym miejscu (jeśli nie gotujemy dla dzieci) możemy dodać szklankę wina białego pół-wytrawnego, ale to tylko opcjonalne.
Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. W połowie duszenia dodajemy świeże lub suszone zioła i wyciśnięty czosnek.
Próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy jeszcze soku pozostałego z pomidorów i/lub koncentrat. Sos powinien być zawiesisty.
Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu (my lubimy al dente). Oprócz soli do wody dodajemy koniecznie łyżkę oliwy ewentualnie oleju, by makaron po odcedzeniu nie sklejał się.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze a na wierzch kładziemy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy startym serem.
CIEAKWOSTKA: Gdy zostanie nam składników na dzień następny możemy wymieszać porcję makaronu z sosem w żaroodpornej misce. Posypać serem (zwykłym NIE parmezanem). Wstawić do gorącego piekarnika na dziesięć minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz