czwartek, 13 stycznia 2011

Filety rybne w cieście piwnym

Jak wiadomo powinno sie jeść rybki chociaż raz w tygodniu... to kolejny przepis, który pomoże szybko i sprawnie zrobić coś pysznego i niecodziennego :)

Składniki:

800g filetów (3-4 filety)
1,5 szklanki mąki (250g)
2 jajka
3/4 szklanki piwa
1 łyżka oleju
cytryna
przyprawy



Miksujemy mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.
Umyte i osuszone filety dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy i mocno skrapiamy sokiem z cytryny.
kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju


UWAGA! Jeśli filety są mrożone powinny dokładnie się rozmrozić i wypuścić całą wodę by nie puszczały jej w dużych ilościach na patelni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz