niedziela, 9 stycznia 2011

Ryba zapiekana z pomidorami i czosnkiem

tą potrawą skradłam serce mojego mężczyzny... był zachwycony.. do dziś robimy ją jedynie okazjonalnie...

Składniki:

filety rybne (ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego jakim dysponujecie, musi Wam wystarczyć na dwie warstwy) - ja kupuję Pangę bo jest mało aromatyczna i nie zabija smaku innych dodatków
1 puszka pomidorów - obrane i krojone
4-5 ząbków czosnku - dużych
ser żólty
przyprawy



Filety przyprawiamy po obu stronach vegetą, pieprzem, bazylią, papryką ostrą i słodką, czosnkiem granulowanym.
Rybę kładziemy do naczynia żaroodpornego(jedna szczelna warstwa ale żeby się na siebie zbyt nie nachodziły), później kolejno pomidory, wyciśnięty czosnek (2-3 ząbki) i starty żólty ser... i od nowa ryba, pomidory, czosnek, świeże liście bazylii i na koniec starty ser.


Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy 30-35 minut.

Danie jest na tyle sycące, że nie potrzebuje żadnych dodatków typu ryż, ziemniaki itp...

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz