niedziela, 9 stycznia 2011
Kruche ciasteczka Babci Tereni
Składniki:
0,5 paczki margaryny
2 jaja (można je lekko posolić wówczas ciasteczka nie tracą żółtego koloru)
0,5 szklanki cukru (ja dodaję cukier puder)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany (ja zawsze dodaję 18%)
Wszystkie podane skladniki łączymy ze sobą i wygniatamy na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt bardzo klejące dosypujemy mąki jeśli zaś się nie klei śmietany.
Gdy już mamy gotowe ciasto rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm (może być mniej w zależności od tego jakie ciasteczka lubimy) lekko podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka foremkami lub wycinamy w jakikolwiek inny sposób.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka.
Wstawiamy je do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 10 min. Wyjmujemy jak tylko się zarumienią.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz