Fajna alternatywa dla klasycznego "schaboszczaka". Miękkie mięso i fajny lekki sos, idealnie pasujący zarówno do puree ziemniaczanego, kalafiorowego czy też ulubionej kaszy.
Składniki:
✔600 g schabu
✔2 czerwone papryki
✔1 duża cebula
✔3 łyżki sosu sojowego
✔1 łyżeczka curry
✔1 łyżeczka słodkiej papryki
✔1/4 łyżeczki ostrej papryki
✔1/4 łyżeczki pieprzu
✔250 ml gorącej wody
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Nie rozbijamy!
Sos sojowy mieszamy z przyprawami w misce lub głębokim pojemniku. Dorzucamy mięso i dokładnie mieszamy z powstałą marynatą. Odstawiamy.
Papryki kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Po tym czasie Papryki przekładamy do strunowego woreczka (bądź zwykłej "foliówki") i szczelnie zamykamy. Odstawiamy do wystudzenia na około 30 minut. Po tym czasie skóra z papryk idealnie odejdzie 👍
Możecie pominąć ten krok jeśli chcecie dodać do sosu paprykę bez pieczenia. Ja nie lubię jej skóry w daniach dlatego najczęściej ją przygotowuję w powyżej opisany sposób.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z dwóch stron na złoty kolor. Nie wylewamy resztki marynaty.
Zdejmujemy mięso na talerz a na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
Jeśli korzystacie z surowej papryki a nie pieczonej to jest ten moment w którym wrzucacie ją na patelnię. Wcześniej krojąc w paski.
Mięso układamy z powrotem na patelni i zalewamy całość wodą wymieszaną z resztką marynaty, w której leżało mięso. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy około 50 minut - do miękkości mięsa.
Pieczoną paprykę dodajecie do duszenia w połowie tego czasu.
I tyle.
SMACZNEGO!
Super prosty i smaczny przepis. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuń