Kolejna ods艂ona kaczki na moim stole wraz z pieczonymi warzywami i sosem z marmolad膮 i brandy 馃槏
Ten sos wymiata, m贸wi臋 Wam. Koniecznie wypr贸bujcie ten przepis.
Sk艂adniki:
✔1 cebula
✔150g ziemniak贸w
✔100g burak贸w
✔100g obranego selera
✔ma艂e marchewki - 6 szt
✔4 z膮bki czosnku
✔2 艂y偶ki oliwy
✔2 艂y偶ki octu jab艂kowego
✔s贸l, pieprz, majeranek, tymianek
✔1 czubata 艂y偶ka marmolady pomara艅czowej - najlepiej takiej z kawa艂kami sk贸rek
✔1 czubata 艂y偶eczka musztardy miodowej
✔2 艂y偶ki brandy
✔1 艂y偶ka m膮ki pszennej
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st C.
Czosnku nie obieramy z 艂upinek.
Cebul臋 obieramy i kroimy na 膰wiartki.
Marchewki, ziemniaki i buraki szorujemy - nie obieramy.
Marcheweczki zostawiamy w ca艂o艣ci. Ziemniaki i buraki kroimy na mniejsze kawa艂ki.
Wszystko wraz z n贸偶kami kaczki umieszczamy w naczyniu, kt贸re nadaje si臋 zar贸wno do gotowania jak i pieczenia w piekarniku. Skrapiamy ca艂o艣膰 oliw膮, octem jab艂kowym. Przyprawiamy sol膮, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wszystko dok艂adnie ze sob膮 mieszamy (najlepiej r臋koma) tak by zar贸wno warzywa jak i mi臋so dok艂adnie pokry艂o si臋 przyprawami. N贸偶ki uk艂adamy na warzywach sk贸r膮 do g贸ry. Naczynie przykrywamy folia aluminiow膮 i wstawiamy do piekarnika na godzin臋.
Po godzinie zdejmujemy foli臋 i pieczemy bez przykrycia kolejn膮 godzin臋. Po tym czasie warzywa powinny by膰 ju偶 mi臋kkie a kaczka chrupi膮ca.
Wyjmujemy z naczynia kaczk臋, marchewki, ziemniaki i buraki.
Cebul臋 wyrzucamy a czosnek wyciskamy ze sk贸rki wprost do powsta艂ego podczas pieczenia sosu.
Naczynie ustawiamy na 艣rednim ogniu. Dodajemy marmolad臋, musztard臋, brandy i gotujemy chwil臋 by alkohol wyparowa艂. Dodajemy m膮k臋 i dok艂adnie mieszamy r贸zg膮 by nie powsta艂y grudki. Gotujemy do czasu uzyskania g艂adkiej konsystencji.
WA呕NE! Pami臋tajcie, 偶e warzywa podczas pieczenia powinny le偶e膰 ko艂o siebie a nie na sobie. Mog膮 si臋 po prostu nie dopiec i b臋d膮 twarde.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz