Ciasto francuskie to jedna z tych rzeczy, którą można zawsze znaleźć w mojej lodówce. Sprawdza się zarówno do obiadu, przekąski czy deseru. Ten ostatni u nas powstaje najczęściej.
Dziś jabłkowe, pachnące cynamonem i pomarańczami ciasteczka były cudownym dodatkiem do popołudniowej kawy 🍪☕
Składniki:
✔1 duże jabłko
✔1 łyżeczka cynamonu
✔1 łyżka brązowego cukru
✔ulubiona marmolada - u mnie pomarańczowa i morelowa
Nagrzewamy piekarnik do 220 st C.
Jabłko obieramy, kroimy na ósemki i kolejno na plastry. Zasypujemy cynamonem i cukrem i mieszamy.
Na środku rozwiniętego arkusza ciasta rozsmarowujemy marmoladę.
Na niej układamy jabłko w rządku. Zawijamy jedną stronę ciasta do środka, przykrywając jabłka.
Smarujemy wierzch powstającej rolady delikatnie marmoladą.
Zawijamy drugą stronę do środka, zamykając całość (lekko przyciskamy by ciasto się skleiło.
Zlepiamy brzegi.
Kroimy na mniejsze ciastka (mnie wychodzi 8 szt).
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem.
Pieczemy 15 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz