poniedziałek, 10 stycznia 2022

Makaron z tofu, pomidorkami i cukinią

Całkiem niedawno zaczęłam eksperymentować z tofu. Chciałam w końcu zacząć je wykorzystywać w swojej kuchni, tym bardziej, że ograniczyliśmy w domu spożycie mięsa. Poniższa propozycja jego wykorzystania to jedna z naszych ulubionych. Potocznie nazywana w domu "makaron tfu tfu" 😜 Kolejna odsłona szybkiego obiadu. W weekendy chętnie sobie dłubię w kuchni, ale w tygodniu właśnie takie dania sprawdzają się u mnie najlepiej.



Składniki na 3 duże lub 4 mniejsze porcje:

Marynata do tofu:
2 łyżki sosu sojowego 
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz

✔180 g tofu - u mnie wędzone, pokrojone w kostkę i marynowane około godzinę 
250 g cukinii
300 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju/masła klarowanego
100 ml mleka kokosowego
300 g makaronu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy tofu wraz z marynatą i podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru.
Dodajemy wcześniej pokrojoną w kostkę i wymieszaną z łyżką ziół prowansalskich cukinię. Całość smażymy około 5 minut. Zalewamy mlekiem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do miękkości cukinii. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy pokrojone na pół pomidorki i zdejmujemy całość z ognia - pomidorki mają się jedynie zagrzać. Wszystko mieszamy z makaronem i podajemy.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz