Całkiem niedawno zaczęłam eksperymentować z tofu. Chciałam w końcu zacząć je wykorzystywać w swojej kuchni, tym bardziej, że ograniczyliśmy w domu spożycie mięsa. Poniższa propozycja jego wykorzystania to jedna z naszych ulubionych. Potocznie nazywana w domu "makaron tfu tfu" 😜 Kolejna odsłona szybkiego obiadu. W weekendy chętnie sobie dłubię w kuchni, ale w tygodniu właśnie takie dania sprawdzają się u mnie najlepiej.
Składniki na 3 duże lub 4 mniejsze porcje:
Marynata do tofu:
✔2 łyżki sosu sojowego
✔1/2 łyżeczki curry
✔1/2 łyżeczki słodkiej papryki
✔sól i pieprz
✔180 g tofu - u mnie wędzone, pokrojone w kostkę i marynowane około godzinę
✔250 g cukinii✔300 g pomidorków koktajlowych
✔2 łyżki oleju/masła klarowanego
✔100 ml mleka kokosowego
✔300 g makaronu
✔sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy tofu wraz z marynatą i podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru.
Dodajemy wcześniej pokrojoną w kostkę i wymieszaną z łyżką ziół prowansalskich cukinię. Całość smażymy około 5 minut. Zalewamy mlekiem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do miękkości cukinii. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy pokrojone na pół pomidorki i zdejmujemy całość z ognia - pomidorki mają się jedynie zagrzać. Wszystko mieszamy z makaronem i podajemy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz