niedziela, 15 lipca 2012

Ogórki małosolne



Składniki:
ogórki (1,5-2 kg)
łyżka soli na każde 0,5 litra wody
około 5-6 ząbków czosnku
liście chrzanu lub korzeń pokrojony na mniejsze kawałki
koper
pieprz w ziarnach
liście laurowe (około 4-5 szt)

Ogórki myjemy. Na dnie wyprażonego słoika układamy trochę kopru, trochę czosnku i chrzanowy liść.
Potem układamy ogórki najbardziej ściśle jak się da przekładając każdą warstwę czosnkiem i koprem.
Zwykle większe ogórki kładę na spód a wyżej mniejsze.
Całość przykrywam koprem, czosnkiem i liściem chrzanu.


W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy ogórki. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na jakieś 3 dni .

SMACZNEGO!

STERYLIZACJA SŁOIKÓW
Wygotowanie: do garnka wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy go metalową czystą łyżką tak, żeby woda z niego wyciekła i od razu wkładamy gorące owoce lub warzywa.

Wyprażanie to wygodniejsza metoda sterylizacji – w piekarniku. Do zimnego piekarnika, na blachę umieszczoną na najniższym poziomie, wkładamy czyste słoiki. Nastawiamy temperaturę 140 stopni (bez termoobiegu) i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny. Wyjmujemy po jednym słoiku i napełniamy gotowym gorącym przetworem.

Wieczka i gumki najlepiej jest wygotować, jednak nie za długo, żeby nie zniszczyć ogumienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz