truskawki
cukier
Zasadę mam taką: na każde dwa kilogramy truskawek dodaję 700g cukru.
Owoce zasypuję cukrem (możecie je pokroić ja wolę mieć je w słoiczkach w całości) i odstawiam na jakąś godzinkę lub dwie, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Po tym czasie kiedy puszczą sok wstawiam je na bardzo mały ogień i gotuję 2-3 godziny.
NIE ODLEWAM powstałego soku ponieważ pozbyłabym się w ten sposób jedynego konserwantu jakim jest cukier. Gotowanie przez kolejne dni spowoduje, że nadmiar wody sam odparuje ale konserwant pozostanie w owocach.
Odstawiam i przez dwa kolejne dni gotuję po 2-3 godziny i znów odstawiam.
Ostatniego (trzeciego) dnia gorące nakładam do wyparzonych słoików, zamykam, stawiam do góry dnem i gotowe. Nie nakładajcie dżemu do pełna słoika, pozostawcie około 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku.
Odstawiam i przez dwa kolejne dni gotuję po 2-3 godziny i znów odstawiam.
Ostatniego (trzeciego) dnia gorące nakładam do wyparzonych słoików, zamykam, stawiam do góry dnem i gotowe. Nie nakładajcie dżemu do pełna słoika, pozostawcie około 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku.
UWAGA! Możecie skrócić czas gotowania dżemu jeśli np już drugiego dnia zobaczycie, że dżem zgęstniał na tyle, że jego konsystencja Wam odpowiada. Każda truskawka jest inna i każdy z nas lubi inną gęstość dżemów.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Wygotowanie: do garnka wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy go metalową czystą łyżką tak, żeby woda z niego wyciekła i od razu wkładamy gorące owoce lub warzywa.
Wyprażanie to wygodniejsza metoda sterylizacji – w piekarniku. Do zimnego piekarnika, na blachę umieszczoną na najniższym poziomie, wkładamy czyste słoiki. Nastawiamy temperaturę 140 stopni (bez termoobiegu) i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny. Wyjmujemy po jednym słoiku i napełniamy gotowym gorącym przetworem.
Wieczka i gumki najlepiej jest wygotować, jednak nie za długo, żeby nie zniszczyć ogumienia.
przepis bierze udział w akcjach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz