jagody
cukier
Zasadę mam taką: na każde 2 kilo jagód dodaję 700g cukru.
Owoce zasypuję cukrem i odstawiam na jakąś godzinkę lub dwie, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Po tym czasie kiedy puszczą sok wstawiam je na bardzo mały ogień i gotuję 2-3 godziny.
Odstawiam i przez dwa kolejne dni gotuję po 2-3 godziny i znów odstawiam.
Ostatniego (trzeciego) dnia gorące nakładam do wyprażonych słoików, zamykam, stawiam do góry dnem i gotowe.
SMACZNEGO!
STERYLIZACJA SŁOIKÓW
Wygotowanie: do garnka wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy go metalową czystą łyżką tak, żeby woda z niego wyciekła i od razu wkładamy gorące owoce lub warzywa.
Wyprażanie to wygodniejsza metoda sterylizacji – w piekarniku. Do zimnego piekarnika, na blachę umieszczoną na najniższym poziomie, wkładamy czyste słoiki. Nastawiamy temperaturę 140 stopni (bez termoobiegu) i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny. Wyjmujemy po jednym słoiku i napełniamy gotowym gorącym przetworem.
Wieczka i gumki najlepiej jest wygotować, jednak nie za długo, żeby nie zniszczyć ogumienia.
przepis bierze udział w akcjach
Dżem jagodowy z truskawek? No, no. To musi być pycha!
OdpowiedzUsuń:D :D hehe... pisałam post o jagodach a rozmawiałam o truskawkach :) wpis poprawiony... dziękuję za spostrzegawczość ;)
Usuń