Składniki:
Placki:
500-750g ziemniaków
1 marchew
1 jajo
sól, pieprz
Medaliony:
6-8 dymek
500-800g polędwicy wieprzowej
150-200ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
200ml śmietany 18%
50ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz
Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy (możemy wrzucić do blendera wtedy ziemniaki nie puszczą tyle soków). Do startych warzyw dodajemy jajko. Jeśli masa wydaje nam się zbyt "sucha" dodajemy jeszcze jedno. Chodzi o to by podczas smażenia placki nie rozpadły nam się. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Możemy też zrobić masę dokładnie jak na placki ziemniaczane z mąką itp. Ale koniecznie musimy dodać marchewkę.
Dymkę oczyszczamy i kroimy na cienkie krążki.
Mięso myjemy i kroimy na plastry szerokości 1,5 cm. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Piekarnik rozgrzewamy do 100oC (z termo obiegiem do 80oC)
Placki smażymy na rozgrzanym oleju i gotowe wstawiamy do piekarnika by nam nie wystygły.
Na patelni rozgrzewamy nowy olej – nie ten po plackach i na dużym ogniu podsmażamy mięso. Medaliony zdejmujemy z patelni i wkładamy do piekarnika tak jak placki. Cebulę dusimy chwilę na tłuszczu ze smażenia mięsa. Podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wlewamy obie śmietany wcześniej mieszając je z łyżką gorącego bulionu hartując ją by nam się nie zsiadła. Sos doprawiamy musztardą, sola i pieprzem. Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu.
Do sosu wkładamy mięso i gotujemy 8 min.
Placki rozkładamy na talerzach, na każdym z układamy medalion lub dwa w zależności od ich wielkości. Polewamy sosem i podajemy J
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz