czwartek, 21 kwietnia 2011

Jaja zapiekane

Składniki:

jajka ugotowane na twardo
masło
bułka tarta
suszona lub świeża natka pietruszki
szczypiorek
bazylia - również może być suszona



Jaja w skorupkach kroimy delikatnie (najlepiej nożem z piłką) na pół.

Wydłubujemy wszystko ze skorupek uważając aby nam się nie rozpadły. Wydłubane żółtka i białka rozgniatamy dokładnie widelcem lub w blenderze. Mieszamy z posiekanymi drobno ziołami, solą, odrobina bułki tartej i masłem (jeśli jaja wydłubywaliśmy ciepłe masło możemy dodać zimne, jesli jednak jaja były zimne masło wcześniej roztapiamy).

Otrzymany farsz wkładamy do skorupek tak by z nich nie wystawał - możemy lekko ugnieść.

Moczymy wierzch w bułce tartej i smażymy na masełku do momentu zezłocenia się bułki.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz