Składniki :
500 ml
zakwasu
biała kiełbasa - może być zwykła
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz
Do zakwasu wlewamy 700ml wody lub bulionu warzywnego.
Dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy.
Gotujemy ok. 15-20 minut aż zupa zgęstnieje.
Ja w tej chwili dodaję jeszcze chrzan - jak mam świeży to ścieram jak nie to ze słoiczka - ilość zależy od gustu i zabielam śmietaną. Te dwie czynności są opcjonalne. Ja nie przepadam za kwasowością żuru więc trochę podostrzyłam go chrzanem 😊
Podaję z jajkiem i kiełbaską.
SMACZNEGO!
biała kiełbasa - może być zwykła
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz
Do zakwasu wlewamy 700ml wody lub bulionu warzywnego.
Dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy.
Gotujemy ok. 15-20 minut aż zupa zgęstnieje.
Ja w tej chwili dodaję jeszcze chrzan - jak mam świeży to ścieram jak nie to ze słoiczka - ilość zależy od gustu i zabielam śmietaną. Te dwie czynności są opcjonalne. Ja nie przepadam za kwasowością żuru więc trochę podostrzyłam go chrzanem 😊
Podaję z jajkiem i kiełbaską.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz