... bardzo szybkie danie do zrobienia
ze składników, które zazwyczaj są w domu :) ...
Składniki:1 cebula
pierś z kurczaka (lub 4-5 plastrów gotowanej szynki)
po 1 łyżce oleju i mąki
200 ml warzywnego rosołu (ja gotuję bulion warzywny z kostek Knorra)
200 ml mleka
1-2 ząbki czosnku
200g startego sera żółtego lub opakowanie serka Mascarpone
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kurczaka/szynkę kroimy w kosteczkę. Kurczaka przyprawiamy wedle uznania (u mnie w standardzie bazylia, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz).
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy do zeszklenia. Dorzucamy kurczaka/szynkę. Gdy mięsko się zarumieni posypujemy mąką i zasmażamy na złoty kolor.
Do patelni wlewamy rosól i mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wrzucamy do sosu ser (ja wrzucam jeszcze świeżą posiekaną bazylię) i podgrzewamy aż ser się roztopi. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente polewamy sosem. (najlepiej sprawdza się makaron typu rurki)
Podajemy natychmiast po przygotowaniu. (tak więc makaron najlepiej gotować równolegle z przygotowaniem sosu:) )
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz