...ZAPIEKANKI w różnej postaci to coś co w moim domu jest
uwielbiane...
Składniki:0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
średnia cebula
0,5 kg ziemniaków
300 g startego sera żółtego + kilka plastrów
100 ml śmietany 18%
jajko
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona ostra i słodka, majeranek, bazylia
średnia cebula
0,5 kg ziemniaków
300 g startego sera żółtego + kilka plastrów
100 ml śmietany 18%
jajko
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona ostra i słodka, majeranek, bazylia
Mięso
mielone doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym (ja robię
to zazwyczaj dzień wcześniej ale można też na bieżąco).
Cebulę kroimy w pół piórka i smażymy na patelni wraz z mięsem.
Ziemniaki obieramy i wrzucamy w całości do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min. Odcedzamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry (około 3-4 mm).
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy po kolei
ziemniaki,
plastry sera (daję je dlatego by zapiekanka była bardziej „stabilna” podczas krojenia no i bardzo lubię stopiony ser – opcję tę możemy pominąć),
mięso,
i znów ziemniaki, plastry sera, mięso i kończymy sporą warstwą startego sera.
Śmietanę mieszamy ze 100 ml wody, jajkiem i dużą ilością przypraw i zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 35 minut.
Cebulę kroimy w pół piórka i smażymy na patelni wraz z mięsem.
Ziemniaki obieramy i wrzucamy w całości do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min. Odcedzamy, studzimy i kroimy w cienkie plastry (około 3-4 mm).
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy po kolei
ziemniaki,
plastry sera (daję je dlatego by zapiekanka była bardziej „stabilna” podczas krojenia no i bardzo lubię stopiony ser – opcję tę możemy pominąć),
mięso,
i znów ziemniaki, plastry sera, mięso i kończymy sporą warstwą startego sera.
Śmietanę mieszamy ze 100 ml wody, jajkiem i dużą ilością przypraw i zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 35 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz