sobota, 5 lutego 2011

Ciasto jogurtowe


Składniki:

2- 3 jabłka (mogą być też śliwki, gruszki, brzoskwinie czy ananas)
4 jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła (ja daję maslo roślinne)
300 g jogurtu naturalnego
olej i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia do jej wyłożenia


Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki (śliwki wydrylowane na połówki).
Żółtka ucieramy do białości mikserem z połową cukru. Masło dodajemy do żółtek, wciąż miksując, a gdy uzyskamy jednolitą masę łączymy ją z jogurtem.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijamy dodajemy cukier.
Do żółtkowej masy dodajemy na przemian, cały czas delikatnie mieszając łyżką, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Masę wykładamy do formy. Na wierzchu układamy kawalki owoców i pieczemy w nagrzanym do 175 st piekarniku około 45 minut.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz