sobota, 30 marca 2013

Barszcz na białej kiełbasie z kabanosami




Składniki:
400 g białej kiełbasy
2 kabanosy (nie mogą być bardzo suche)
2 duże ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
łyżka mąki
ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy
4 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżka Vegety
1 łyżka chrzanu
jajka ugotowane na twardo

Kiełbasę i kabanosy zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 20-30 min od momentu zawrzenia wody. Wyjmujemy kiełbasę i kabanosy a do wywaru dodajemy przyprawy, pokrojony drobno czosnek, chrzan oraz zakwas/kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze chwilę.
Mąkę i śmietanę mieszamy ze sobą, a następnie dolewamy do wywaru. Doprowadzamy do wrzenia.
Barszcz jest lepszy jeśli go przecedzimy przez sito.
Podajemy z pokrojonym jajkiem, kiełbasą i kabanosami.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz