niedziela, 10 marca 2013

Schab w sosie żurawinowym



Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
dwie duże garści suszonej żurawiny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
sól, pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka

Mięso nacieramy mieszanką przypraw oraz przeciśniętym czosnkiem i odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy na nim schab z każdej strony tak, aby był rumiany.
Na drugiej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulkę aby też się zrumieniła.
Mięso przekładamy do rondla, dodajemy cebulę, żurawinę a wszystko podlewamy  gorącym bulionem.
Przykrywamy i dusimy ok 1,5 godziny na małym ogniu co jakiś czas obracając mięso.
Gorący schab wyjmujemy z rondla i odstawiamy, później kroimy na plastry.
Powstały sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko. Stawiamy na małym ogniu i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną ciepłej wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz