Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
dwie duże garści suszonej żurawiny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
sól, pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka
1 kg schabu bez kości
1 cebula
dwie duże garści suszonej żurawiny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
sól, pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka
Mięso nacieramy mieszanką przypraw oraz przeciśniętym
czosnkiem i odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy na nim
schab z każdej strony tak, aby był rumiany.
Na drugiej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulkę
aby też się zrumieniła.
Mięso przekładamy do rondla, dodajemy cebulę, żurawinę a
wszystko podlewamy gorącym bulionem.
Przykrywamy i dusimy ok 1,5 godziny na małym ogniu co jakiś
czas obracając mięso.
Gorący schab wyjmujemy z rondla i odstawiamy, później kroimy
na plastry.
Powstały sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez
sitko. Stawiamy na małym ogniu i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną ciepłej
wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz