Składniki na 12 sztuk:
200 ml mleka
20 g drożdży suchych
500 g mąki
60 g cukru
szczypta soli
100 g masła
16 g cukru waniliowego
2 jajka + 1 białko
200 ml mleka
20 g drożdży suchych
500 g mąki
60 g cukru
szczypta soli
100 g masła
16 g cukru waniliowego
2 jajka + 1 białko
Nadzienie:
4 duże jabłka
2 łyżki cukru
4 duże jabłka
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier kryształ do posypania
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier kryształ do posypania
Jabłka obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, zasypujemy
cukrem podlewając 1-2 łyżkami wody dusimy aż się rozpadną. Studzimy.
W garnku topimy masło i studzimy.
Mleko lekko podgrzewamy.
W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlewamy mleko i masło oraz dodajemy jajka i białko. Wyrabiamy gładkie ciasto, łatwo odchodzące od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 30 minut.
Mleko lekko podgrzewamy.
W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlewamy mleko i masło oraz dodajemy jajka i białko. Wyrabiamy gładkie ciasto, łatwo odchodzące od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kule, następnie
rozpłaszczamy na stolnicy (lekko posypaną mąką), nakładamy łyżeczką jabłka i
dokładnie zlepiamy (tak jak pierogi). Następnie formujemy okrągłą bułkę. Bułki
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zostawiamy na 10 minut
do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i
posypujemy cukrem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Obieramy, kroimy, wrzucamy, zasypujemy, mieszamy, dodajemy, wykrawamy, przykrywamy, pieczemy a w końcu dzielimy...
OdpowiedzUsuńWy to wszystko razem ? Zazdroszczę!
A my razem tylko zrzędzimy. I odgrzewamy. Razem.
my również... mylny wniosek ;)
Usuńpowiedziałabym, że u Was i tak jest lepiej niż u nas