poniedziałek, 18 marca 2013

Pierś z kurczaka w marchewce


... F znalazł przepis tutaj, ja zmodyfikowałam, F wykonał, zjedliśmy wszyscy ...
~ było przepyszne ~

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
4-6 dużych marchewek
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
cebula
curry
pieprz
Vegeta

Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę a całość przyprawiamy łyżeczką curry. Podlewamy 1-2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (warzywa nie mogą być zbyt miękkie).
Pierś z kurczaka dzielimy jak na kotlety, lekko rozbijamy. Dokładnie przyprawiamy Vegetą i pieprzem. Układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym/blaszce. Przykrywamy mięso warzywami, polewamy majonezem zmieszanym z jogurtem naturalnym i czosnkiem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 st.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za pyszny i łatwy przepis, robiłam dwa razy i za każdym smakowało wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mogłam podpowiedzieć coś fajnego :)

      Usuń